Italië redt 10.000 bootvluchtelingen binnen een week; waarschijnlijk honderden doden

De Italiaanse kustwacht heeft van zaterdag tot en met nu meer dan 10.000 bootvluchtelingen opgevangen. Door het mooie weer wagen veel meer mensen dan normaal de oversteek van Afrika naar Europa.

De smokkelaars verlaten hun schepen vlak voor de kust omdat ze bang zijn opgepakt te worden. De vluchtelingen zijn vanaf dan aan hun lot overgelaten.

Ook werden er 144 mensen gered van een schip dat omgeslagen was. Aangezien er waarschijnlijk nog veel meer vluchtelingen aan boord waren, vreest Italië dat er honderden doden zijn. 400 mensen zijn als vermist opgegeven.

Doden door religieus conflict

Vijftien bootvluchtelingen zijn in Sicilië gearresteerd omdat ze twaalf medepassagiers gedood zouden hebben. Volgens ooggetuigen ontstond er een ruzie over religie waarop moslims twaalf christenen overboord gooiden.

De lichamen zijn niet gevonden, maar de politie gaat er vanuit dat de twaalf het niet overleefd hebben. De christenen die het wel overleefden, overleefden naar eigen zeggen door elkaar te beschermen en een lange keten te vormen.

Rode Kruis bekritiseert Europese hulp

Het Rode Kruis bekritiseert de manier waarop Europa met bootvluchtelingen omgaat. Volgens de hulporganisatie doet Europa niet genoeg om deze mensen te redden en zullen er zoek- en reddingsacties gestart moeten worden zodat er minder doden vallen. Ieder jaar sterven er duizenden mensen die per boot naar Europa proberen te komen.

Ten opzichte van 2013 steeg het aantal bootvluchtelingen in 2014 met 138 procent. In 2014 kwamen 280.000 mensen zonder papieren de EU binnen. Er kwamen vorig jaar meer dan 3.000 mensen om tijdens hun vlucht naar Europa.