Kamerlid wil tekst en uitleg van Kamervoorzitter over aangifte

Tweede Kamerlid Linda Voortman wil weten waarom Kamervoorzitter Anouchka van Miltenburg vorig jaar aangifte tegen haar deed.

Door Madelon van Honk

Van Miltenburg deed aangifte tegen het GroenLinks Kamerlid omdat deze in 2014  informatie over het aanstellen van de nieuwe Nationale Ombudsman gelekt zou hebben. Het Openbaar Ministerie vond geen aanwijzingen die duidden op het plegen van een ambtsmisdrijf door Voortman.

Ook lekte iemand letterlijke passages uit de gesprekken tussen Voortman en Van Miltenburg. Voortman wil ook opheldering over wie deze gesprekken gelekt heeft.

Datagraver: Van Miltenburg laat zich vaker vervangen dan voorgangers

Volgens Nieuwsuur deed Van Miltenburg aangifte zonder haar medebestuursleden van het presidium in te lichten. Het presidium is het dagelijkse bestuur van de Tweede Kamer.

Na een vergadering van zes uur publiceerde het presidium een brief waarin staat staat dat het bestuur de reputatieschade die het onderzoek tegen Voortman heeft berokkend betreurt. Het bestuur heeft vorig jaar toestemming gegeven aan Van Miltenburg om aangifte te doen van het lekken van informatie, maar dat Van Miltenburg aangifte zou doen tegen een specifiek persoon wisten de leden van het presidium niet.

Op vrijdag zullen Van Miltenburg en Voortman met elkaar om tafel gaan zitten in een poging de zaak uit te praten.

Het functioneren van Van Miltenburg zou geen kwestie geweest zijn tijdens de vergadering. Volgens PVV’er en lid van het presidium Martin Bosma kan Van Miltenburg gewoon aanblijven als Kamervoorzitter.

Andere incidenten

Het is niet de eerste keer dat er kritiek is op Van Miltenburg als Kamervoorzitter. Zo verzocht ze kort na haar benoeming in 2012 koningin Beatrix om informateurs Henk Kamp en Wouter Bos te ontvangen. Een vreemd verzoek, vonden velen, omdat het de eerste keer was dat de Kamer zelf het initiatief had bij de formatie van een nieuw kabinet.

In 2013 werd Van Miltenburg beschuldigd van partijdigheid door CDA-leider Sybrand van Haersma Buma. Buma vond dat ze een debat over het functioneren van toenmalig staatssecretaris en partijgenoot Frans Weekers uit de weg ging.

Vorige maand deed ze een motie van de Partij voor de Dieren af als “much ado about nothing”.