Oplossing in Jemen lijkt ver weg

Deze week in Jemen:

– VN-gezant kondigt zijn aftreden aan. 

– VN stelt wapenembargo tegen de Houthi’s in.

– Het dodental is opgelopen tot 700.

– VN-chef Ban Ki-Moon wil een staakt-het-vuren. 


De nu al weken durende luchtaanvallen op Jemen houden aan. Met de bombardementen probeert een coalitie onder aanvoering van Saudi-Arabië de opmars van de Sjiitische Houthi-rebellen een halt toe te roepen.

Door Mies Mikx

De VN-gezant in Jemen, Jamal Benomar, heeft donderdag zijn aftreden aangekondigd. Benomar had veel kritiek te verduren van onder meer Saudi-Arabië, een van de strijdende partijen in het land. Sinds 2011 werkte Benomar aan de transitie van Jemen na de Arabische Lente. Dat leek een succes, tot de uitbarsting van geweld van de laatste maanden. De VN streven naar een spoedige vervanging van de gezant, om het vredesproces voort te kunnen zetten.

Eerder deze week namen de VN een resolutie aan, waarin een wapenembargo tegen de Houthi’s was opgenomen. Ook werd in de resolutie de eis opgenomen dat de Houthi’s zich terug zouden trekken uit het door hen veroverde gebied. Daarop gingen Houthirebellen en hun aanhangers de straat op om te demonstreren.

#KefayaWar

Het aanhoudende geweld heeft al zeker 700 mensen het leven gekost, waaronder ook burgers. De hashtag #KefayaWar (oorlog: genoeg is genoeg) wint aan populariteit. Activisten vragen er wereldwijd aandacht mee voor de Jemenitische burgers die klem zijn komen te zitten in het conflict. Een vlotte en diplomatieke oplossing voor het conflict lijkt nog ver weg.

VN-chef Ban Ki-Moon deed donderdag in Washington een oproep aan de strijdende partijen om per direct een staakt-het-vuren in te laten gaan. In Jemen was de voedselvoorziening voor de uitbraak van geweld al zorgelijk, volgens de secretaris-generaal, en de gevechten hebben die problemen verergerd. De VN dringen verder aan op een diplomatieke oplossing.

Al-Qaeda rukt op in Jemen

Al-Qaeda maakt handig gebruik van de chaos die momenteel in Jemen heerst. De terreurgroep heeft een haven, een vliegveld en een olieterminal veroverd in Moukalla, de tweede stad in het land.

Enkele weken geleden bestormde al-Qaeda al een gevangenis. Ze liet daarbij 300 gevangen vrij, waaronder een kopstuk van al-Qaeda.