Saoedi-Arabië ‘stopt’ bombardementen en helpt Jemen met 250 miljoen euro

De internationale coalitie onder leiding van Saoedi-Arabië wil stoppen met de bombardementen in Jemen. Volgens het Arabisch Koninkrijk zijn de gestelde doelen bereikt.

Saoedi-Arabië zegt zich vanaf nu vooral te willen gaan richten op anti-terreurmaatregelen en te willen zoeken naar een politieke oplossing voor de huidige situatie in Jemen.

NRC stelt dat het onwaarschijnlijk is dat de doelen daadwerkelijk behaald zijn. Houthi-rebellen hebben namelijk belangrijke plekken in bezit en het land is ontregeld. Door de oorlog maakt terreurbeweging al-Qaeda een opmars.

Waarschijnlijk hebben de Verenigde Staten Saoedi-Arabië onder druk gezet, omdat het land zich zorgen maakt over het grote aantal doden. De afgelopen weken kwamen er bijna 1.000 mensen om, het merendeel burgers.

Toch zal het Saoedische leger militaire operaties van de Houthi’s nog steeds tegen proberen te houden. Zo waren er op donderdag al nieuwe bombardementen en waren er veel grondgevechten.

Saoedi-Arabië helpt Jemen met 250 miljoen euro

Saoedi-Arabië gaat in zijn eentje het volledige bedrag betalen waar de Verenigde Naties om gevraagd hebben. De VN vroegen om 274 miljoen dollar (253 miljoen euro) voor humanitaire hulp in Jemen.

Het soennitische Saoedi-Arabië leidt de internationale coalitie die de opmars van sjiitische Houthi-rebellen moet stuiten.

767 mensen zijn in de afgelopen weken omgekomen. Duizenden mensen zijn gewond geraakt. De meeste slachtoffers zijn burgers.

Inmiddels is er in Nederland bijna 40.000 euro gestort op girorekening 6868. De Nederlandse regering geeft vijf miljoen aan noodhulp.