Datagraver: Aantal vluchtelingen dat asiel krijgt in Europa

Deze week zocht Datagraver Stephan Okhuijsen voor je uit hoeveel bootvluchtelingen overleden tijdens hun reis naar het Europese vasteland. Hun aantal was in 2014 al ongekend hoog, maar dit is helemaal een rampjaar: in de eerste maanden kwamen al zo’n 1.700 mensen om. Een mogelijke verklaring voor deze stijging is de aanhoudende onrust veroorzaakt door terroristische groeperingen in Afrika en het Midden-Oosten.

Ook bestaat er veel twijfel over het Triton-programma. Dit programma verving eind 2014 Mare Nostrum, het programma dat in werking werd gesteld om bootvluchtelingen te redden. Met behulp van Mare Nostrum werden vanaf oktober 2013 140.000 mensen gered. Het grote verschil tussen beide programma’s is dat Mare Nostrum actief was in internationale wateren, terwijl Triton slechts 50 kilometer rond de Italiaanse kust actief is.

dood3

Lees meer: 700 doden na kapseizen schip, Europa hervestigt 5.000 bootvluchtelingen

Datagraver zocht ook voor je uit hoeveel mensen een verblijfsvergunning aanvragen en krijgen per land. Om een beter beeld te krijgen heeft Datagraver deze aantallen gekoppeld aan het aantal inwoners per land. Zo vragen, ten opzichte van andere landen, relatief weinig mensen asiel aan in Nederland, maar deze mensen mogen in de meeste gevallen wel blijven.

beslissing_percentage