Noodtoestand afgekondigd in Baltimore na protesten

In de Amerikaanse stad Baltimore in de staat Maryland is de noodtoestand afgekondigd nadat er in de nacht van maandag op dinsdag rellen uitbraken.

Vijftien politieagenten raakten gewond en gebouwen en voertuigen werden in brand gestoken. Bijna 200 mensen werden gearresteerd. De gouverneur van Maryland stelde een avondklok in, maar op dinsdagavond gingen mensen toch weer de straat op. Tientallen mensen werden opgepakt.

Op woensdagavond werd er ook in New York, Boston, Philadelphia en Ferguson geprotesteerd tegen excessief politiegeweld.

De reden van de protesten is de dood van de Afro-Amerikaan Freddy Gray. Gray raakte gewond toen hij werd gearresteerd en overleed later in het ziekenhuis.

The Washington Post heeft een getuigeverklaring in bezit waaruit zou blijken dat Gray zichzelf na zijn arrestatie probeerde te verwonden.  Hij werd bewusteloos teruggevonden in de politiebus met nek- en ribbreuken en een verbrijzeld strottenhoofd.