EU gaat door met vrijhandelsakkoord TTIP, ondanks protesten

Over de hele wereld voerden milieuactivisten, politici en boeren zaterdag actie tegen TTIP, het gevreesde handelsverdrag tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten dat Europese import van Amerikaans voedsel moet vergemakkelijken. Ook in Nederland verzamelden honderden demonstranten zich voor een betoging.

Er waren demonstraties in Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Groningen, Alkmaar en Zwolle. Tegen TTIP bestaat veel weerstand. Tegenstanders denken dat de Europese lidstaten hun zeggenschap verliezen en noemen het verdrag ondemocratisch. Ze zijn ook bang voor negatieve gevolgen voor voedselveiligheid, milieu en privacy.

De actie wordt gehouden onder de noemer March against Monsanto. Monsanto is een biotech-bedrijf dat omstreden bestrijdingsmiddelen maakt. De March against Monsanto wordt elk jaar gehouden in landen over de hele wereld. In Nederland zit een vestiging in Bergschenhoek. Ook daar werd zaterdagmiddag gedemonstreerd.

Ondertussen gaan de Verenigde Staten en Europa waarschijnlijk toch weer praten over arbitragerechtspraak tussen bedrijven, ondanks dat hier veel publieke weerstand tegen is. De Handelscommissie van het Europese Parlement ging donderdag akkoord gegaan met de zogenoemde ISDS-bepalingen in het TTIP-handelsverdrag.

Meer bij RTL Nieuws