Sepp Blatter stapt op als FIFA-voorzitter

De vorige week herkozen FIFA-voorzitter Sepp Blatter stapt op. Hij zegt zelf dat zijn herverkiezing niet op genoeg steun kan rekenen binnen de voetbalwereld. 

Blatter blijft voorzitter tot aan de nieuwe verkiezingen. Die zullen tussen december 2015 en maart 2016 plaatsvinden.

Enkele dagen voor zijn herverkiezing werden zeven hooggeplaatste medewerkers van de FIFA opgepakt omdat ze verdacht worden van corruptie. Bronnen hebben aan de New York Times laten weten dat Blatter ook onderzocht wordt in de zaak.

Op dinsdag werd bekend dat Jérôme Valcke, de rechterhand van Blatter, tien miljoen euro heeft overgemaakt aan Jack Warner. Warner was één van de mensen die vorige week werd gearresteerd. Hij zou in ruil voor het geld zijn steun hebben uitgesproken over het organiseren van het wereldkampioenschap voetbal in Zuid-Afrika in 2010.

Warner zelf zegt bewijs te hebben voor het feit dat FIFA zich bemoeid zou hebben met de parlementsverkiezingen van 2010 in Trinidad en Tobago, het thuisland van Warner. Ook zou Warner bewijs hebben van dubieuze betalingen aan Sepp Blatter. Naar eigen zeggen heeft hij al deze bewijzen overgedragen aan zijn advocaten die toestemming hebben deze gegevens te delen met de autoriteiten die onderzoek doen naar FIFA.

Ook zou de FIFA Ierland vijf miljoen euro zwijggeld betaald hebben om een rechtszaak te voorkomen. Dat meldt John Delaney van de Ierse voetbalbond. De Ieren wilden naar de rechter stappen om kwalificatie voor het wereldkampioenschap in 2010 af te dwingen. Tijdens een kwalificatiewedstrijd scoorde Frankrijk tegen Ierland met een overduidelijke handsbal. Door deze handsbal kwamen de Ieren niet door de kwalificatieronde heen.

Lees meer op nrc.nl.