Amnesty International: ‘Nigeriaanse leger pleegt oorlogsmisdaden’

In een op woensdag verschenen rapport stelt mensenrechtenorganisatie Amnesty International dat het Nigeriaanse leger op grote schaal oorlogsmisdaden pleegt in de strijd tegen terreurgroep Boko Haram. 

Volgens de organisatie zouden sinds 2009 20.000 mannen en jongens zijn opgepakt en zijn honderden mensen spoorloos verdwenen. In de afgelopen vier jaar stierven 7.000 mensen in militaire gevangenschap en zeker 1.200 mensen werden geëxecuteerd.

Omdat de Nigeriaanse regering zelf nooit een intern onderzoek heeft willen starten, heeft Amnesty International het rapport en de namen van vijf verantwoordelijke generaals naar buiten gebracht. De organisatie hoopt dat op deze manier de verantwoordelijken berecht zullen worden door Nigeria of het Internationaal Strafhof.

Inauguratie nieuwe Nigeriaanse president

Het rapport komt voor de kersverse Nigeriaanse president Muhammadu Buhari op een ongelukkig moment. Buhari werd eind vorige week beëdigd en is populair onder de bevolking omdat hij in staat wordt geacht om de islamitische terreurgroepering Boko Haram te verdrijven.

Bovendien laait het geweld tussen Boko Haram en het Nigeriaanse leger sinds Buhari’s inauguratie weer op. Bij een bomaanslag afgelopen dinsdag op een markt in de Nigeriaanse stad Maiduguri vielen volgens ooggetuigen zeker vijftig slachtoffers. Enkele dagen daarvoor vielen er ook al tientallen doden bij verschillende aanslagen in dezelfde stad.

Lees meer op nrc.nl.