Nieuwe papieren krant experimenteert met journalistieke strip

Anno 2015 nog een papieren krant oprichten is misschien wat vreemd. Toch werkt een kleine redactie aan De Stand, een weekendkrant die een overzicht moet gaan bieden van het nieuws. Voor de eerste proefnummers maakt striptekenaar Jorrit Kiel een heuse nieuwsstrip.

Nieuwsblad De Stand wil mensen afhelpen van de stapel kranten die ze in het weekend ongelezen weggooien. “Wij gaan de lezer elk weekend bijpraten over het nieuws van de voorbije week,” zegt oprichter Jaap Meijers. “Een nieuwsstrip is een prachtige manier om het nieuws van context te voorzien. Zeker lastige verhalen en onderwerpen waar weinig sprekend beeld van is, kun je met een goede journalistieke strip tot leven wekken.”

Daarom worden in de eerste proefnummers meteen verschillende strips opgenomen, om ze uit te proberen bij het potentiële lezerspubliek. Striptekenaar Jorrit Kiel maakte een nieuwsstrip naar aanleiding van de duizenden bootvluchtelingen op de Andamanse Zee. Het zijn met name Rohingya’s, leden van een islamitische minderheid die vervolging in Myanmar ontvluchten.

Bekijk de strip hier

Kiel is uitgegaan van ‘beeldende associatie’: “Ik heb bepaalde elementen uit het nieuws gepakt en die op een beeldende manier met elkaar verbonden. In dit geval is dat de neerwaartse beweging van het bidden die overgaat in de tragische ondergang in het water.”

Breder verhaal

De laatste jaren zijn meer en meer tekenaars bezig met het verstrippen van het nieuws, of zelfs met de strip als een vorm van verslaggeven. Bestaande kranten en bladen doen er echter nog relatief weinig mee en beperken zich tot incidentele publicaties. Bij het concept van De Stand past een nieuwsstrip echter erg goed. De Stand moet immers een wekelijkse krant worden. Dat zorgt ervoor dat er met wat extra afstand naar het nieuws gekeken kan worden én dat tekenaars wat meer tijd hebben om wat verder te gaan dan de gebruikelijke cartoons in kranten.

De nieuwsstrip zit volgens Jorrit Kiel in tussen een cartoon en een breder beeldnarratief. “Het is een beetje het uitrekken van een krantenillustratie naar een breder verhaal, met meer plaatjes en meer inhoud.”

Over Jorrit en De Stand

Jorrit Kiel is illustrator en striptekenaar. Hij woont en werkt in Eindhoven. In 2014 studeerde hij af aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht en daarvoor studeerde hij filosofie aan de Radboud Universiteit in Nijmegen.

Nieuwsblad De Stand is een nieuwe krant in oprichting. De doelgroep zijn mensen zijn die het belangrijk vinden om op de hoogte te zijn, maar die niet toekomen aan elke dag de krant lezen. Eind juni zal het eerste proefnummer klaar zijn. Wie de ontwikkelingen rond De Stand wil volgen, kan zich inschrijven voor de gratis online nieuwsbrief: http://denieuwsweek.nl/inschrijven/