Datagraver: steeds meer olie vanuit Noorwegen geïmporteerd

Van alle landen die olie naar Nederland exporteren, levert Noorwegen sinds eind vorig jaar de meeste olie. Koploper was eerst altijd Rusland, maar door politieke spanningen werd het land in het laatste kwartaal van 2014 naar de tweede plaats verdreven.

22,5 procent van de ruwe olie kwam uit Noorwegen tegenover 18,9 procent van Rusland. Over het gehele jaar bezien levert Rusland nog altijd de meeste olie.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) publiceerde deze week de cijfers over de Nederlandse olie-import. Reden voor Datagraver Stephan Okhuijsen om deze cijfers in beeld om te zetten.

olie_import

Opvallend is dat de import in Nederland de afgelopen jaren gestegen is, terwijl veel andere landen op zoek gaan naar alternatieven voor aardolie en dus minder zijn gaan importeren. Wel moet daarbij gezegd worden dat Nederland het grootste deel van de olie verwerkt wordt tot bijvoorbeeld benzine of diesel en dat die vervolgens weer geëxporteerd worden naar andere landen.