‘NS-topman Timo Huges stapt op’

RTL Z meldt dat NS-topman Timo Huges is opgestapt. Op vrijdag werd bekend dat Huges een mail van vervoersbedrijf Veolia doorstuurde naar NS-dochterbedrijf Qbuzz, iets wat strikt verboden is.

Nadat het nieuws bekend werd ontbood minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem de top van de NS. Hij wilde direct na de ministerraad een gesprek over de zaak.

Eerder deze week concludeerde de Autoriteit Consument & Markt (ACM) al dat de NS de Spoorwegwet overtreden heeft. Het bedrijf speelde informatie van Veolia door aan Abellio, dat weer een dochterbedrijf van Qbuzz is, zodat dit bedrijf een grotere kans zou maken op de aanbesteding van het openbaar vervoer in Limburg.

Bovendien moeten, volgens de Spoorwegwet, andere vervoersbedrijven gebruik kunnen maken van de voorzieningen van de NS. De NS werkte onvoldoende mee om Veolia gebruik te laten maken van deze voorzieningen.

Volgens de ACM heeft NS bewust geprobeerd om Veolia op een achterstand te krijgen en te houden in de strijd om de aanbesteding die uiteindelijk naar Arriva ging.

Bij Abellio bleek eerder al dat het bedrijf zich schuldig had gemaakt aan bedrijfsspionage. Deze zaak staat echter los van de zaak rond de NS.

Lees meer op nrc.nl.