Kabinet verontschuldigt zich voor blunders moordzaak-Borst

Minister van Veiligheid en Justitie Ard van der Steur heeft namens het kabinet zijn excuses aangeboden voor de blunders die begaan zijn door politie, geestelijke hulpverlening en het Openbaar Ministerie in de moordzaak van oud-politica Els Borst.

De commissie-Hoekstra, die onderzoek deed naar wat er verkeerd is gegaan bij de behandeling van de verdachte van de moord op Els Borst, concludeert dat de politie, het Openbaar Ministerie en geestelijke gezondheidszorg tekort schieten als het gaat om de aanpak van verwarde mensen.

De instanties zouden niet goed kunnen inschatten welk gevaar verwarde mensen kunnen vormen voor de samenleving. Bart van U. zou meerdere keren om opname in een psychiatrische instelling hebben gevraagd, maar aan dit verzoek werd nooit gehoor gegeven. De onderzoekscommissie pleit er dan ook voor dat mensen als Van U. verplicht opgenomen kunnen worden.

Daarnaast zat Van U. ten onrechte een celstraf van drie jaar niet uit en werd er vergeten DNA af te nemen na een veroordeling.

Lees meer op volkskrant.nl.