Hulpprogramma Griekenland niet verlengd

Het hulpprogramma voor Griekenland wordt niet verlengd. Dat heeft eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem bekendgemaakt.

Griekenland is weggelopen bij het overleg over een oplossing voor de Griekse crisis. Het land wil eerst via een referendum peilen wat de Griekse bevolking van het financiële reddingsplan vindt dat nu op tafel ligt. Na dit referendum wordt er verder gepraat.

De Europese Centrale Bank (ECB) steunt Griekenland nog op het niveau van afgelopen vrijdag, maar verhoogt de steun niet. De afgelopen weken haalden Griekse burgers in totaal miljarden euro’s van de banken. Dit kon door de steun van de ECB die ervoor zorgde dat de pinautomaten aangevuld bleven.

Zonder verhoogde steun raken de pinautomaten echter leeg. Op maandag gingen de banken daarom voor in ieder geval een week dicht. Mensen kunnen maximaal 60 euro per dag opnemen.

Griekenland wanbetaler geworden

Griekenland had op 30 juni eigenlijk 1,6 miljard euro terug moeten betalen aan het Internationaal Monetair Fonds, maar deed dit niet. Normaal kunnen de consequenties groot zijn, maar Griekenland wordt voor nu gespaard.

Consequenties zouden namelijk kunnen leiden tot een grexit, iets waar de schuldeisers niet op zitten te wachten.

Lees meer op trouw.nl.