Grieken zeggen ‘nee’ tegen reddingsplan

Stand tot nu toe:

Hadden ze maar in 2010... Wat is er nou misgegaan in Griekenland? Economie-professor Anil Kashyap van de universiteit van Chicago schreef een interessante en leesbare samenvatting van wat er nu precies aan de hand is en waarom het onderhandelingsproces zo moeilijk loopt. Volgens Kashyap had Griekenland in 2010 zijn schulden moeten herstructureren, maar gebeurde dat niet omdat die schulden voor een groot deel in handen waren van Franse en Duitse banken. Die wilden geen grote verliezen nemen.

Ruim 60 procent van de Grieken stemde afgelopen zondag in een referendum tegen een Europees reddingsplan. Om de Europese onderhandelingen niet verder in de weg te zitten stapte de Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, op. De wereldwijde beurzen reageerden mild op het Griekse nee.

De Griekse regering stelde donderdagavond een nieuw reddingsplan voor. Het voorstel zou vrijwel gelijk zijn aan een eerder Europees voorstel en stelt onder andere pensioenhervorming en btw-verhoging voor restaurants en rederijen voor.

Eerder deze week vroeg Griekenland het speciale noodfonds voor de eurozone om 50 miljard steun gedurende drie jaar. De eurogroep gaat dit voorstel nu bekijken. Ondertussen blijven de Griekse banken de rest van de week dicht.

Ook in Nederland werd er gedebatteerd over de Griekse crisis. De kamer kwam maandagavond terug van reces om met premier Rutte en minister van Financiën Dijsselbloem te praten over de inzet van de Nederlandse regering in de onderhandelingen. SP-fractievoorzitter Emile Roemer riep Dijsselbloem op om af te treden als voorzitter van de eurogroep van ministers van Financiën.

Zondag vindt in Brussel een extra top plaats over de Griekse crisis. Volgens Guy Verhofstadt ligt het scenario voor een ‘grexit’ waarmee Griekenland uit de eurozone zou stappen klaar.