Grieken stemmen in met reddingsplan

De eurolanden hebben zondag een akkoord bereikt over nieuwe Griekse steun. Onder voorwaarde dat de Griekse regering voor woensdag een groot aantal bezuinigingsmaatregelen door zou voeren, stemden de eurolanden in met maximaal 86 miljard euro aan extra hulp. Het Griekse parlement ging woensdag akkoord met het reddingsplan.

Eerder liet premier Tsipras weten niet in het akkoord te geloven. Het was volgens hem wel het beste wat hij uit de onderhandelingen heeft kunnen halen.

De beslissing van de Griekse regering en de aangekondigde verdere bezuinigingen leiden sinds woensdag tot demonstraties en stakingen in het land. In Athene waren zo’n 30.000 demonstranten op de been bij twee demonstraties. Woensdagavond braken hierbij rellen uit. Sinds donderdag leggen stakers een groot deel van het Griekse verkeer plat.

De Europese Centrale Bank heeft de steun aan de Griekse banken ondertussen hervat. De banken in Griekenland gaan naar verwachting maandag weer open. De Europese Unie heeft een kortetermijnlening aan Griekenland toegezegd zodat het land tot half augustus aan de financiële verplichten kan voldoen.

Premier Rutte gaf maandag toe dat hij een verkiezingsbelofte heeft gebroken nu Nederland mede opdraait voor de Griekse redding.