Herdenking Srebrenica: premier Servië met stenen bekogeld

Op 11 juli 1995 viel de Bosnische stad Srebrenica en werden bijna 8.000 moslimmannen geëxecuteerd. Twintig jaar later blijkt dat de herinnering aan de Joegoslavische burgeroorlog nog springlevend is. De Servische premier Aleksandar Vucic werd met stenen bekogeld toen hij de begraafplaats op wilde gaan waar de herdenking plaatsvond. Hij moest halsoverkop vluchten. Het was de eerste keer dat de Servische premier bij de herdenking aanwezig was. Servië heeft het geweld in 1995 veroordeeld, maar weigert te spreken van genocide.

Koenders: wij rouwen om Srebrenica

“De Nederlandse regering draagt als lid van de internationale gemeenschap politieke medeverantwoordelijkheid voor de situatie waarin dit kon gebeuren.”, aldus Koenders, minister van Buitenlandse Zaken, tijdens de herdenking van het bloedbad. “Het was een genocide en een gitzwarte bladzijde uit onze Europese geschiedenis.”, zei Koenders. “We kunnen niet ongedaan maken wat er is gebeurd, maar ik rouw met jullie.”