Ramp MH17 herdacht

In Australië, Oekraïne en Nederland zijn vrijdag de slachtoffers van de ramp met vlucht MH17, precies een jaar geleden, herdacht. De Oekraïense president Porosjenko zei bij de herdenking dat de daders gestraft moeten worden. Uit een conceptrapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid bleek woensdag dat pro-Russische rebellen verantwoordelijk zijn voor het neerhalen van de vlucht.

Rusland heeft donderdag de komst van een VN-tribunaal dat de daders moet straffen geblokkeerd. Naast Nederland, Australië, België, Maleisië en Oekraïne, steunt ook Groot-Brittannië dit voorstel.

Op vrijdag dook ook een nieuwe video op waarop te zien is hoe rebellen vlak na het neerstorten van het vliegtuig om de brokstukken heen lopen en bagage van passagiers doorzoeken. Aan de echtheid van deze video wordt echter getwijfeld. Een groep niet-Nederlandse nabestaanden heeft ondertussen separatistenleider Igor Strelkov (echte naam Girkin) aangeklaagd voor het neerhalen van het vliegtuig.