Datagraver: 2015 op weg naar het warmste jaar ooit

Meteorologen van het Amerikaanse klimaatinstituut National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) zeggen zeker te weten dat 2015 het warmste jaar wordt wereldwijd sinds de mens weergegevens bijhoudt.

Bijna elke maand van dit jaar breekt het warmterecord. Juni was al de vierde maand van dit jaar die gemiddeld warmer was dan het vorige record én het was de warmste juni sinds de metingen in 1880 begonnen.

Terwijl warmterecords sinds het jaar 2000 aan de lopende band sneuvelen, is een kouderecord in 1916 voor het laatst gemeten. In juni bedroeg over de hele wereld gemeten de gemiddelde temperatuur 16,33 graden, 0,12 graden hoger dan het oude record. Normaal gaan temperatuurrecords met slechts één of twee honderdsten omhoog.

Datagraver Stephan Okhuijsen zet voor de afgelopen decennia op een rij hoeveel de temperatuur afweek van het gemiddelde.

noaa9

De blauwe staafjes geven van alle maanden vanaf het begin aan hoeveel de temperatuur in die maand afweek van het gemiddelde voor die maand in de periode 1901-2000.

De zwarte lijn geeft het voortschrijdend gemiddelde aan, dus wat de gemiddelde temperatuur was in de twaalf maanden ervoor. De laatste piek gaat dus over de maanden juli 2014 tot en met juni 2015. En ook dat is weer een record.

Daaraan is nu al te zien dat 2015 zeer waarschijnlijk de warmste wordt. Aangezien klimaatverschijnsel El Niño opspeelt, is de kans eerder groter dat het nog warmer wordt de komende maanden dan dat het wat afneemt.

Vorige week meldden wetenschappers dat de opwarming van de aarde inmiddels een onomkeerbaar proces is. Zelfs als de uitstoot van alle broeikasgassen nu zou stoppen, dan nog zou de opwarming eeuwen doorgaan.