Datagraver: verwarring over bijstandsgerechtigden naar nationaliteit

Bijna zeven van de tien volwassen Somaliërs in Nederland hebben een bijstandsuitkering, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het CBS onderzocht de nationaliteit van alle mensen met een bijstandsuitkering.

Op basis van het grafiekje op de site van het CBS zou je, als je wat te snel kijkt, kunnen denken dat het overgrote deel van de uitkeringstrekkers buitenlanders zijn. Dat is dan ook de reden dat Geert Wilders het nodig vond om dat grafiekje te delen met zijn duizenden volgers op Twitter.

Maar wie het bericht van het CBS leest, snapt al snel dat het anders zit. Wat de grafiek namelijk laat zien, is het percentage mensen in de bijstand per nationaliteit. Nog steeds is duidelijk dat sommige groepen mensen in Nederland heel lastig aan het werk komen. Het verschil tussen autochtonen en allochtonen is kleiner dan je op basis van die eerste grafiek misschien zou denken: 3 procent van alle Nederlanders had eind 2014 een bijstandsuitkering, tegen 11 procent van de mensen met een andere nationaliteit die wel hier wonen. Overigens vallen ook genaturaliseerde Nederlanders en mensen die nog steeds een tweede paspoort hebben in de categorie Nederlanders.

Personen-in-de-bijstand-naar-nationaliteit-top-10-eind-2014-15-07-28

In een tweede grafiekje op zijn site (zie rechts) sjoemelt het CBS zelf een beetje met de weergave van de cijfers. Om alles in één kadertje te laten passen, maakt het instituut de balk met absolute aantallen Nederlanders met een bijstandsuitkering veel korter. Terwijl die balk 35 keer groter zou moeten zijn dan die van de in Nederland wonende Turken (bij een normale schermresolutie van 1.440 pixels breed is dat bijna drie meter).

Update: het CBS heeft inmiddels de grafieken op zijn site aangepast.

Datagraver Stephan Okhuijsen laat zien hoe de grafiek eruitziet als de verhoudingen wel kloppen:

bijstand