Rusland blokkeert MH17-tribunaal

Er komt geen tribunaal dat de schuldigen van het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne moet berechten. Afgelopen woensdag stemde de VN-Veiligheidsraad over een ontwerpresolutie die werd ingediend door Maleisië, Australië, België, Nederland en Oekraïne. Het voorstel werd verworpen.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken was “diep,diep teleurgesteld”, maar erg verrast zal hij niet zijn geweest. Het zat er al aan te komen dat Rusland tegen de resolutie zou stemmen; het land ziet het niet zitten dat zo’n tribunaal een politieke stok zou worden waarmee het slaag zou kunnen krijgen. Dat premier Rutte voor de stemming met Vladimir Poetin belde hielp blijkbaar niet. Nu het tribunaal er niet komt, zegt Rutte andere manieren te willen bedenken om de daders van MH17 aan te pakken.