Zimbabwe wil uitlevering van tandarts die leeuw Cecil doodschoot

Zimbabwe heeft de VS om uitlevering gevraagd van Walter Palmer, de Amerikaanse tandarts die begin deze maand leeuw Cecil doodschoot. Cecil leefde in een nationaal wildpark en was een lokale bekendheid. De leeuw werd het park uit gelokt door gidsen die waren ingehuurd door de tandarts, waarna hij het beest doodschoot met een kruisboog.

In Zimbabwe zijn twee mannen die hem helpen al voorgeleid op beschuldiging van stroperij; zij kunnen tot vijftien jaar celstraf krijgen. Palmer zegt dat hij dacht dat alles juridisch in orde was, maar nu er een storm van verontwaardiging is opgestoken over zijn jachttripje van 50.000 dollar, wordt nu onderzocht of er Amerikaanse wetten zijn overtreden.

Donderdag nam de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties unaniem een resolutie aan tegen de illegale handel in wilde dieren. Juridisch stelt dat niet zo veel voor, maar het is de eerste resolutie over ‘wildlife crime’ in de geschiedenis. Natuurbeschermingsorganisaties noemden het besluit historisch.