Datagraver: drukste dag Schiphol alledaags voor Utrecht CS

Datagraver Stephan Okhuijsen is op vakantie. Geen grondig gedatagraaf dus, maar een simpele grafiek om een jaarlijks terugkerend nieuwsfeitje te relativeren.

Afgelopen weekend beleefde Schiphol haar drukste dag ooit. De luchthaven liet weten 197.000 passagiers te verwachten, 4.000 meer dan op de drukste dag vorig jaar. Een paar jaar geleden zei toenmalig NS-directeur Bert Meerstadt in een interview die jaarlijkse records van Schiphol wel amusant te vinden. NS haalt zulke aantallen elke dag op Utrecht Centraal, zei hij. Ook ProRail vergelijkt zich in het jaarverslag over 2014 met Amsterdam Airport; op het vernieuwde Rotterdam Centraal komen “dagelijks zo’n 110.000 reizigers, net zoveel als op de luchthaven Schiphol.”

Jezelf vergelijken met Schiphol is wel stoer, maar klopt het ook? In heel Nederland maken dagelijks ruim 600.000 reizigers zo’n 1,2 miljoen treinreizen, aldus het jaarverslag van de NS over 2014. Utrecht Centraal wordt juist op het moment flink verbouwd, om de groeiende reizigersaantallen aan te kunnen. ProRail schrijft in het jaarverslag dat er nu elke dag 285.000 reizigers in- en uitstappen op station Utrecht Centraal. Inderdaad flink meer dus dan het record van Schiphol.

reizigers_schiphol_ns

De stelling over Rotterdam Centraal is misschien toch wat overdreven. Uit de jaarcijfers van Schiphol blijkt dat de luchthaven in 2014 55 miljoen reizigers te verwerken kreeg. Gemiddeld dus 150.000 mensen per dag – flink meer dan in Rotterdam.

Maar het is allemaal misschien een beetje nattevingerwerk. De cijfers over de aantallen treinreizigers zijn in ieder geval niet allemaal even eenduidig. ProRail en NS beweren op de site over de verbouwing van het Utrechtse Stationsgebied dat “jaarlijks zo’n 88 miljoen mensen gebruik [maken] van het station.” Als het gemiddelde per dag uit het jaarverslag van ProRail klopt, dan zouden dat 104 miljoen mensen moeten zijn. Ook lezen we hier en daar dat de NS jaarlijks 350 miljoen treinreizigers vervoert. Dat klopt dan weer niet met de 600.000 per dag uit het jaarverslag. Maar hoe dan ook: als de cijfers ook maar een beetje kloppen, dan is het voorlopig drukker in Utrecht dan op Schiphol.