Datagraver: België moet het doen met vijf kerncentrales minder

Datagraver Steeph Okhuijsen is op vakantie. Toch hebben we een grafiekje, voor de broodnodige context bij wat de Belgen allemaal aan het uithalen zijn met hun kerncentrales.

Ooit was België pionier op het gebied van kernenergie, maar ondertussen zijn de Belgische kerncentrales al oud. Ze werden ooit gebouwd om dertig jaar mee te gaan, maar in 2009 besliste de regering om ze tien jaar langer open te houden. Daardoor kampen de centrales nu met ouderdomskwaaltjes. En dan krijgen ze ook nog te maken met aanslagen. Het resultaat is dat op dit moment vijf van de zeven Belgische kernreactoren plat liggen.

Dat nogal ingrijpend, want de Belgen vertrouwen flink op hun kerncentrales voor hun elektriciteitsbehoefte. Terwijl Nederland voor 4 procent draait op kernenergie uit Borsele, is ruim de helft van de Belgische energieproductie kernenergie.

 

Element_grafiek_week_33_1

 

België heeft donderdag, doordat de kerncentrales in Tihange zijn stilgelegd, ineens meer zonne-energie dan kernenergie opgewekt. Dat is nog nooit eerder gebeurd, meldde televisiezender VTM. De zonnepanelen leverden donderdagochtend zo’n 1550 megawatt stroom, terwijl de kerncentrales 1450 megawatt produceerden. En dan leverden de zonnepanelen nog minder op dan wanneer het minder bewolkt is. Als de zon volop schijnt kunnen ze bijna dubbel zoveel energie opwekken.