Duitsland verwacht recordaantal vluchtelingen

Duitsland rekent voor dit jaar op een verviervoudiging van het aantal asielzoekers ten opzichte van vorig jaar. In 2014 kreeg het land 200 duizend asielverzoeken; dit jaar verwacht de Duitse regering 800 duizend aanvragen. In dat geval gaat het om het grootste aantal vluchtelingen in de geschiedenis van de Bondsrepubliek.

Volgens bondskanselier Merkel zijn de toegenomen aantallen migranten mogelijk een groter probleem voor de EU dan de Griekse schuldencrisis.

 

Rellen tussen politie en migranten bij Macedonische grens

Bij de grens tussen Macedonië en Griekenland zijn vrijdagochtend rellen uitgebroken tussen vluchtelingen en de oproerpolitie. Volgens de Griekse grenspolitie vielen er zeker acht gewonden, onder wie een kind.

Enkele duizenden vluchtelingen uit onder meer Syrië en Afghanistan zitten vast in een een bufferzone tussen Griekenland en Macedonië. De migranten, die vooral uit Syrië en Afghanistan komen, hopen via Griekenland West-Europa binnen te komen. Om het hoofd te bieden aan de stroom vluchtelingen riep de Macedonische regering donderdag de noodtoestand uit voor grensgebieden in het noorden en zuiden van het land.

 

Nederland

De meeste asielzoekers die zich in Nederland melden, komen uit Syrië. Dat liet het IND begin deze week weten. Eritreërs de tweede grote groep. In de eerste zeven maanden van dit jaar deden ruim 19.000 mensen een asielaanvraag in Nederland; 5.000 meer dan over dezelfde periode vorig jaar. Het gaat zowel om eerste asielaanvragen als om herhaalde asielaanvragen en gezinsherenigers.