Datagraver: een halfjaarlijks nieuwsoverzicht

Datagraver Steeph Okhuijsen is op vakantie. Of hij is enorm aan het feesten op Lowlands, dat kan ook. In afwachting van zijn behouden terugkeer, plaatsen wij nog even snel een grafiekje over onszelf. Dat wil zeggen, we graven even in de database die we zelf hebben samengesteld de afgelopen maanden.

Het half jaar waarin we proefnummers maakten en deze nieuwsbrief opzetten is bijna ten einde. Ons voornaamste doel was en is overzicht scheppen; het nieuws weergeven niet als een stroom losse updates, maar als een verzameling onderwerpen. Hoeveel nieuws is er eigenlijk? Met hoeveel thema’s houden we ons als maatschappij bezig, en welke thema’s komen steeds terug? De Stand kan het je vertellen.

nieuwsonderwerpen_per_week_nadieh_rand

(met dank aan Nadieh Bremer voor de grafiek)

In onze nieuwsbrief hebben we tot en met die van vorige week 37 keer groot nieuws geteld, 91 keer middelgroot nieuws en 782 keer klein nieuws. Maar veel onderwerpen, zeker het grotere nieuws, komt vaker terug. En wat blijkt? Per maand komen er gemiddeld vier grote verhalen bij. Sinds maart werd het nieuws beheerst door 19 verschillende grote nieuwsverhalen. Hieronder zie je ze allemaal.

 

Grote nieuwsverhalen tussen maart en augustus

Acties Franse en Belgische boeren (juli)
Omgevallen hijskranen Alphen a/d Rijn (begin augustus)
Migranten bij Kanaaltunnel (juli, augustus)
Valkenburgse zedenzaak (juli, begin augustus)
Griekenland (maart tot nu)
Oorlog tegen IS (juli)
Iran sluit nucleaire deal met wereldmachten (juni, juli)
Mitch Henriquez (eind juni, begin juli)
FIFA-corruptie, Sepp Blatter stapt op (begin juni)
Fyra-verhoren (mei, juni)
Van Rijn, PGB (april, mei, begin juni)
Nepal (eind april, mei)
Vluchtelingenopvang; asielopvang in grote steden (april)
Bootvluchtelingen verdrinken op Middellandse Zee (april, juli, augustus)
Maagdenhuis-bezettingen (maart, begin april)
ABN AMRO naar de beurs; salarisverhoging top; commissaris stapt op (maart, april)
Piloot laat vliegtuig crashen in Frankrijk (begin april)
Wolf in Nederland (maart)
Opstelten en Teeven stappen op (maart)