Griekse premier Tsipras treedt af en schrijft nieuwe verkiezingen uit

De Griekse premier Tsipras heeft donderdagavond nieuwe verkiezingen uitgeschreven. Hij maakte tegelijkertijd zijn ontslag bekend. In een persconferentie zei hij zich verplicht te voelen opnieuw het vertrouwen van het volk te vragen. Hij gaf toe dat de deal die Griekenland sloot met de schuldeisers niet was wat hij gehoopt had. De verkiezingen vinden op 20 september plaats.

Een groep van 25 parlementariërs van Tsipras’ Syriza partij heeft zich als reactie op het nieuws afgesplitst. De nieuwe partij gaat verder onder de naam Eenheid van het Volk. Zij zijn fel tegen de bezuinigen die Griekenland door moet voeren.

Het aftreden van Tsipras en de nieuwe verzekeringen hebben overigens geen consequenties voor het eerder bereikte akkoord met de Grieken.

In de Tweede Kamer werd donderdag gedebatteerd over het nieuwe steunpakket aan Griekenland. Een minderheid van de Kamer steunt het nieuwe pakket. De oppositie viel Mark Rutte aan om het breken van zijn verkiezingsbelofte uit 2012 om “geen cent meer” aan Griekenland te geven.