‘Helden Thalys’ ontvangen hoogste Franse onderscheiding

De vier mannen die op vrijdagavond een aanslag in de Thalys van Amsterdam naar Parijs wisten te verijdelen, hebben de hoogste Franse onderscheiding gekregen.

Drie Amerikanen en een Brit wisten een Marokkaanse man te overmeesteren die bewapend was met onder andere een kalasjnikov. België onderzoekt of de verdachte banden heeft met jihadistische netwerken. Hij zou in de gaten zijn gehouden door Spaanse, Franse en Belgische veiligheidsdiensten nadat hij in 2014 als jihadist naar Syrië was afgereisd.

De man zelf ontkent zijn betrokkenheid bij jihadistische organisaties. Naar eigen zeggen wilde hij een overval plegen op de trein met wapens die hij in een park in Brussel gevonden had, omdat hij dakloos is. De wapens wilde hij gebruiken om passagiers te bedreigen, maar het was niet zijn intentie om passagiers dood te schieten.