Datagraver: vliegshows gaan door, net als vooruitgang

Het lijkt zo mooi, vliegshows. Antieke of juist geavanceerde vliegtuigen die duizelingwekkende toeren uithalen, als monumenten voor de techniek. Maar het kan natuurlijk ook grondig misgaan. Afgelopen zondag stortte een zestig jaar oude straaljager neer tijdens een vliegshow in Shoreham, nabij het Engelse Brighton.

De piloot van de Hawker Hunter, een straaljager uit de jaren vijftig, zou op te geringe hoogte een looping hebben ingezet. Hij stortte neer op een drukke snelweg, waardoor zeker 11 mensen omkwamen en 16 gewonden vielen. Naar verwachting zal het dodental nog stijgen, want verschillende mensen – waaronder de piloot – zijn er slecht aan toe.

De crash is het dodelijkste ongeluk in het Verenigd Koninkrijk sinds 1952. Daardoor zou je kunnen denken dat zulke ongelukken zelden voorkomen, maar dat valt tegen. Datagraver Stephan Okhuijsen heeft uitgezocht hoeveel slachtoffers vielen tijdens vliegshows:

doden_vliegshows

 

De meest opvallende piek is de Sknyliv-ramp in 2002. Tijdens een vliegshow ter ere van de Oekraïense luchtmacht ging er iets fout tijdens een demonstratie van luchtacrobatiek, waardoor een straaljagers in het publiek terechtkwam en 79 doden en 543 slachtoffers vielen. Het grote aantal slachtoffers in 1982 waren militaire parachutisten die met hun Chinook-helikopter neerstortten bij Mannheim. De oorzaak zou zijn dat de fijngemalen walnoten die gebruikt werden bij het motoronderhoud een van de olieleidingen hadden verstopt.

Van de crash bij Farnborough in 1952 staat trouwens een interessante video online. Als je alleen dat filmpje ziet, heb je helemaal niet door dat er 29 mensen in het publiek omkwamen en zo’n 60 mensen gewond raakten. Hedendaagse journaals zouden nergens anders over gaan, maar dit journaalitem gaat verder met het verslag van de vliegshow: “Flying, like progress, must not stop”. Het item sluit af met beelden van hetzelfde type vliegtuig dat afgelopen zondag neerstortte.

Die mentaliteit geldt nog steeds. Want hoewel de verwachting is dat de crash zal leiden tot nieuwe veiligheidsmaatregelen, staat er ook dit weekend weer een hele reeks vliegshows op het programma in Groot-Brittannië.