Onrust in Europa door grote vluchtelingenstroom

In verschillende Europese landen was de grote toestroom van vluchtelingen onderwerp van gesprek. De Stand zet het belangrijkste nieuws voor je op een rijtje:

Oostenrijk

In het laadruim van een truck zijn de dode lichamen van zeker zeventig vluchtelingen gevonden. De truck werd langs de snelweg aangetroffen. De vluchtelingen zijn waarschijnlijk gestikt in het laadruim.

In Hongarije zijn drie mensen opgepakt die verantwoordelijk zouden zijn bij het smokkelen van de vluchtelingen.

Duitsland

Protesten in Heidenau bij Dresden liepen op rellen uit. De rechts-extremistische partij NPD had mensen opgeroepen om de straat op te gaan om te protesteren tegen de opvang van 250 vluchtelingen.

31 politie-agenten raakten gewond bij de rellen. Onduidelijk is hoeveel relschoppers opgepakt zijn.

Bondskanselier Angela Merkel noemde het geweld van de rechts-extremisten ‘beschamend’ en benadrukte dat vluchtelingen in Duitsland een menselijke behandeling zullen krijgen.

Op andere plekken in Duitsland werden de afgelopen dagen verschillende pogingen ondernomen om asielzoekerscentra in brand te steken. In 2015 werden al 173 incidenten met een rechts-radicaal karakter gemeld. Dat is een forse stijging ten opzichte van de vorige jaren.

 

Hongarije

Hongarije wil het leger inzetten om te voorkomen dat vluchtelingen het land binnenkomen. Momenteel bouwt het land op de grens met Servië een hoge muur om asielzoekers te weren, maar het duurt nog even voordat deze helemaal klaar is.

Hongarije registreerde dit jaar al meer dan 100.000 vluchtelingen. In 2014 waren dat er nog 43.000 in een heel jaar. De meeste vluchtelingen reizen via Hongarije door naar Duitsland.

Macedonië

De 1.500 vluchtelingen die vorige week door de oproerpolitie verhinderd werden de Macedonische grens over te steken, konden op zondag ongehinderd Macedonië binnenwandelen.

Macedonië riep donderdag de noodtoestand uit en sloot de grens af om te voorkomen dat er dagelijks zo’n 2.000 vluchtelingen het land binnenkomen. Traangas werd ingezet om ervoor te zorgen dat de vluchtelingen het land niet binnenkwamen.

De Europese Commissie maakte deze week ook bekend dat Macedonië en Servië in totaal 1,5 miljoen euro krijgen om asielzoekers te helpen.

Nederland

Er komen waarschijnlijk meer aanmeldcentra voor asielzoekers. Nu moeten vluchtelingen zich laten registreren in het Groningse Ter Apel. Er zijn echter plannen om binnenkort ook aanmeldcentra in het Brabantse Budel en Gilze te openen.  Op deze manier kan de grote toestroom van mensen zonder papieren beter verwerkt worden.