Europa worstelt met opvang vluchtelingen

De schokkende foto’s van het levenloze lichaam van het Syrische jongetje Aylan, aangespoeld op het strand bij Bodrum, gingen woensdag de hele wereld over. Het drie-jarige jongetje kwam om toen twee bootjes op elkaar botsten en omsloegen. Twaalf vluchtelingen kwamen om, waaronder Aylan, zijn broertje van 5 en zijn moeder. De vader is de enige van het gezin die het wel overleefde.

In Turkije zijn vier mannen opgepakt in verband met de dood van de twaalf vluchtelingen. Zeker een van de gearresteerden is een Syrische mensensmokkelaar.

Hongarije

In Hongarije, bij de grens met Servië, zitten nog zo’n 2.300 mensen in een kamp. Velen verzetten zich hevig toen de politie hen in het opvangkamp wilden plaatsen. 300 anderen zijn uitgebroken en richting Boedapest gaan lopen.

De vluchtelingen zijn ontevreden over de lange tijd die ze al in kamp hebben moeten zitten. In Boedapest wachten vluchtelingen al dagen op een trein die ze verder brengt naar Oostenrijk en Duitsland. Honderden vluchtelingen zijn inmiddels te voet op weg gegaan naar Wenen.

Ten westen van Boedapest zitten zeker 500 mensen vast in een trein. Die was vertrokken naar Oostenrijk, maar de politie hield hem tegen na 40 kilometer, bij het plaatsje Bicske. De politie wilde de vluchtelingen naar een vluchtelingenkamp brengen, maar de vluchtelingen weigeren. Honderden mensen brachten de nacht door op het spoor of in de trein.

Europees plan

De Britse premier Cameron heeft toegezegd dat Groot-Britannië 4.000 Syriërs zal toelaten. Tot nu toe nam het land 216 Syriërs op, maar sinds de publicatie van de foto van het verdronken Syrische jongetje Aylan voelt het land “de morele verplichting om meer te doen”.

Italië, Engeland en Groot-Britannië hebben een voorstel gedaan voor een bindend quotum voor het spreiden van de vluchtelingen. In Nederland lijkt het erop dat de VVD en de PvdA een compromis zullen bereiken over de opvang van vluchtelingen. Nederland zou dan akkoord gaan met de opvang van mogelijk 8.000 vluchtelingen.

139 Bekende Nederlanders deden donderdag in een paginagrote advertentie in de Telegraaf een oproep tot het bedenken van menswaardige oplossingen in de vluchtelingencrisis. Volgens prominenten als Linda de Mol, Chantal Janzen en Job Cohen heeft de crisis “niet te bevatten dimensies aangenomen”.

Volgens de UNHCR zijn 200.000 opvangplaatsen nodig en moet elk Europees land meehelpen de vluchtelingen op te vangen. Mensensmokkelaars profiteren nu van een gezamenlijke aanpak, aldus het hoofd van de vluchtelingenorganisatie.

Ondertussen heeft IS in de Syrische stad Palmyra drie graftorens van bijna 3.000 jaar oud opgeblazen. De torens waren de belangrijkste toeristische trekpleister van de stad. Palmyra viel in mei in handen van IS, dat eerder Romeinse tempels en standbeelden vernielde.