Datagraver: Helft van de rechterlijke macht heeft bijbanen

In Nederland heeft de helft van de leden van de rechterlijke macht een of meerdere betaalde nevenfuncties. Bijna 40 procent van alle rechters heeft een betaalde bijbaan.

nevenfuncties3

Leden van de rechterlijke macht zijn al enige tijd verplicht hun nevenfuncties te registreren. Datagraver Stephan Okhuijsen zette alle informatie op een rij en ontdekte dat de leden van de rechterlijke macht gemiddeld 2,3 nevenfuncties hebben. Het verschil tussen mannen en vrouwen is opvallend. In de rechterlijke macht is op dit moment ongeveer 55 procent man en 45 procent vrouw, maar de mannen hebben twee keer vaker dan vrouwen een nevenfunctie.

Ruim 2 procent van de rechters heeft zes of meer betaalde nevenfuncties. Degene met de meeste nevenfuncties is raadsheer-plaatsvervanger prof. mr. Sonneveldt. Hij heeft er maar liefst 30.