Goede vrijdag *|FNAME|*,

Acht nieuwsverhalen beheersten het nieuws afgelopen week, waaronder het Iraanse nucleaire programma en de salarisverhogingen bij ABN Amro.

Mocht je niet elke dag het nieuws op de voet hebben gevolgd deze week, dan is deze nieuwsbrief je redding. Wij bieden eens per week een rustig overzicht van al het nieuws dat er toe deed.

Met De Nieuwsweek ben je in veel minder tijd veel beter op de hoogte.

IRAN SLUIT NUCLEAIRE DEAL MET WERELDMACHTEN

Na meer dan een week overleggen hebben zes grootmachten met Iran afgesproken dat het land veel minder uranium zal verrijken. In ruil daarvoor worden de economische sancties tegen het land in tien jaar afgebouwd. De komende 25 jaar zullen er inspecties plaatsvinden om te controleren of Iran zich aan de afspraken houdt.

 

AL 519 DODEN DOOR OORLOG IN JEMEN

Bij gevechten tussen een soennitische coalitie onder leiding van Saoedi-Arabi‘ en sjiitische Houthi-rebellen zijn de afgelopen twee weken al 519 doden en en ruim 1.700 gewonden gevallen, waaronder veel burgers en kinderen.

 

COMMISSARIS ABN AMRO STAPT OP NA KRITIEK OP BESTUUR

In een interview met NRC Handelsblad keerde Peter Wakkie zich tegen het bestuur dat na alle ophef toch afzag van een salarisverhoging van een ton. Wakkie verdedigde de salarisverhoging en vond deze 'rechtvaardig'. Het bestuur kon het niet waarderen dat hij zonder overleg naar de krant stapte.

        #DATAGRAVER


Om te waarschuwen voor de storm die over ons land trok, gaf het KNMI dinsdag een weerwaarschuwing af. Hoe vaak kondigt het weerinstituut zo'n code oranje af? Het KNMI kon het ons zelf niet vertellen, maar Datagraver zocht het uit.

In de grafiek staan alle keren dat een weerwaarschuwing of weeralarm in het nieuws was. We hebben steeds de hoogste categorie aangehouden, ook al gold deze slechts voor een deel van het land of slechts voor kortere tijd.

In totaal waren er in de afgelopen vijf jaar 74 waarschuwingen, gemiddeld dus 15 per jaar. Code geel kwam 34 keer voor, oranje 33 keer en 7 keer werd het weeralarm afgekondigd.

Datajournalist Stephan Okhuijsen voorziet als Datagraver iedere week de actualiteit van context.

Piloot Andreas Lubitz, die vorige week dinsdag een vliegtuig van Germanwings liet crashen, heeft zijn daad voorbereid. De zoekgeschiedenis op zijn tablet laat zien dat hij informatie zocht over manieren om zelfmoord te plegen en over de beveiliging van cockpitdeuren.


Er zijn 147 doden en tientallen gewonden gevallen bij een aanslag op een Keniaanse universiteit. De aanslag is opge‘ist door de Somalische terreurbeweging Al-Shabaab die een islamitische staat wil vestigen.


De storm van dinsdag heeft in West-Europa 11 levens ge‘ist. In Ede stierf een man doordat het dak van een groothandel instortte door de storm. De materi‘le schade wordt in Nederland geschat op 10 miljoen euro.


Lelystad Airport mag groeien tot een luchthaven met maximaal 45.000 vluchten per jaar. Dankzij de groei in Lelystad zal Schiphol meer ruimte krijgen voor mensen die alleen willen overstappen.


Na 31 jaar is het Europese melkquotum afgeschaft. Veehouders mogen sinds 1 april onbeperkt melk produceren. Mogelijk kan daardoor makkelijker aan de vraag naar melkpoeder vanuit China worden voldaan, maar het zou ook kunnen betekenen dat er minder dieren in de wei komen te staan.
Op denieuwsweek.nl hebben we 47 andere nieuwsverhalen op een rij gezet. Als je die nog even doorkijkt, weet je zeker dat je alles van belang hebt meegekregen. Bijvoorbeeld:


    ¥   MAFFE OUD-DICTATOR WINT NIGERIAANSE VERKIEZINGEN
    ¥   RUSSISCHE EX-OFFICIER SLEUTELFIGUUR IN ZAAK MH17
    ¥   OV-CHIPKAART BINNEN ENKELE MINUTEN TE KRAKEN


ZO, NU BEN JE HELEMAAL OP DE HOOGTE.

FIJN PAASWEEKEND!

Dit is de tweede keer dat we onze nieuwsbrief versturen.

Adviezen, vleiende woorden en kritiek van het opbouwende soort zijn heel erg welkom, per mail of via de site.


* De Nieuwsweek is onze werktitel. Mail ons vooral je idee‘n voor een goede naam!


 

\\

EMAIL: JAAP@EERLIJKEMEDIA.NL

SITE: WWW.DENIEUWSWEEK.NL

Ons uiteindelijke doel is het maken van een krant.

- Huh, een krant? ZoÕn ding van papier??

Ja, echt waar. Zo'n overzicht van het nieuws is echt iets waar veel mensen op zitten te wachten, en wat is er nou fijner dan in het weekend rustig een papieren krant lezen?

Laat het vooral weten als je meteen wil investeren of nu alvast abonnee wil worden.

 

 
Copyright 2015 DE NIEUWSWEEK.
Foto: Daniel Frauchiger

Mail:
jaap@eerlijkemedia.nl
Website: www.denieuwsweek.nl


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*